slika
   
slika slika slika
slika
   
slika slika slika
slika
   
slika slika slika
slika
 

Биоплод заштита биља

Како је овај наш крај претежно ослоњен на пољопривреду одлучили смо да једну страницу определимо за питања и проблеме који муче наше пољопривреднике. Из тог разлога у редовима испод моћи ћете да нађете корисне савете за вашу пољопривредну производњу.
 
slika slika slika

Актуелно у заштити ових дана

Стање у пољопривреди поречјанског краја

Пољопривреда у поречјанском крају је главна привредна грана. Њом се безмало баве скоро сви становници. Ако бисмо посматарали територију некадашње општине Вучје видели би да је веома мали број домаћинстава не обрађује бар неки део земље. Да ли је то башта за потребе свог домаћинства, за попуну кућног буџета или пак се од тога у потпуности издржава домаћинство. Воћарством је оптерећен крај који гравитира планини Кукавици у чијој сенци се гаје крушка виљамова, јабука, вишње и малине. Део Поречја који се простире дуж река Вучјанке и нарочито Ветернице у њеном доњем делу (села Паликућа, Јајина са једне и Пресечина и поготово Трњане са друге стране) гаји поврће – паприку а има и расадничара који гаје облачинску вишњу.


Ипак једна ствар је свима заједничка. Претерана уситњеност пацела. Ретко ћете наћи у цугу површине од 1 хектара а да су у власништву једног газдинства. То је и један део разлога зашто је велики део површина запуштен. Други део проблема можемо наћи у просечној старости чланова газдинстава, али и старости механизације. Уситњеност парцелама захтева одлазак од њиве до њиве које су често у различитим атарима и кретање по лошим пољопривредним путевима. Због малих површина и мањка радне снаге и приходи су незнатни, из тог разлога је и улагање све мање. Површине под пшеницом рецимо су из године у годину све мање, старија домаћинства купују хлеба па су и њихове потребе за брашном све мања а сточни фонд је минимизиран. Обиласком атара појединих села скоро смо проценили да је више од 60 процената обрадивих површина необрађено – није култивисано у протеклој години.
Ако се нешто ускоро не промени овај проценат би могао да буде и знатно већи.

 

петак 2. март 2018. године: - Веома ниске температуре ће сигурно утицати на овогодишње приносе коштичавог воћа, кајсија и брескви у првом реду. Што се тиче јабучастог воћа, како њихов развој цветних пупољака касни не очекују се значајне штете.

У погледу заштите од болести и штеточина ситуација је следећа. Код крушкине буве је дошло до полегања јаја у првој декади фебруара, али су највероватније ови мразеви допринели у значајној редукцији. Такође очекује се смањење напада оних болести које презимљују на гранама и пупољцима. Неопходно је након стабилизације временских прилика одмах извршити третман бакром а они произвођачи крушака који то нису одрадили пре ових падавина и третман заштите од крушкине буве. Препоруке средстава и коцентрације примена можете добити преко facebook странице Bioplod zaštita bilja.

У ратарству је неопходно извршити прихрану озимих култура и дренажу парцела, оводњавање, јер велике количине снега наглим отапањем стварају велику количину воде а земља нема могућности асимилације толике количине воде.